Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øvinger side 241–243

5.2.1

  1. Inhabil etter § 6 første ledd, bokstav b.
  2. Inhabil etter § 6 annet ledd. Ekteskapsliknende samboerforhold må som hovedregel bedømmes som ekteskap.
  3. Rektor er tjenestemann etter § 10 og utfører arbeid for et forvaltningsorgan når hun er på møte i fylkesskolestyret. Reglene om inhabilitet gjelder i utgangspunktet. Hun kan imidlertid ikke bli rammet av § 6(1) bokstav e fordi skolen ikke er part i saken, jf. § 2 bokstav e. Rektor er derfor ikke inhabil til å delta i møtet når klagesaken blir behandlet.
  4. Ikke inhabil etter § 6 første ledd, bokstav e. Rektor har ledende stilling hos den som er part i saken, men siden parten er eid helt av stat eller kommune, får denne regelen ikke anvendelse.

5.2.2

Spørsmålet om inhabilitet drøftes på grunnlag av forvaltningsloven kapittel II.

Det antas at Lise Berg ikke er tjenestemann siden det er opplyst at hun arbeider samme sted som Anders. Lise utfører imidlertid «tjeneste eller annet arbeid for et forvaltningsorgan» når hun deltar på møter i barnehagenemnda. Habilitetsbestemmelsene gjelder derfor for Lise Berg, jf. § 10.

Lise Berg er verken part i saken eller tilknyttet på grunnlag av de forhold som er nevnt i § 6(1). Spørsmålet er derfor om hun kan være inhabil etter § 6(2). Til det kreves særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til at hun tar saklige og upartiske avgjørelser.

Vurderingstemaet for særegne forhold, som er egnet til å svekke tillit, vil bero på hvordan man vurderer det personlige forholdet mellom Kari og Lise. Både vennskap og uvennskap er vanlig og forekommer uten å være av ekstraordinær karakter. Dernest kommer betydningen av at en tjenestemann uttaler seg og profilerer seg sterkt offentlig om forhold som vedrører jobben. Men det skal nok mer til enn dette for å gjøre en tjenestemann inhabil.

Det regnes for en tommelfingerregel at forhold som mange mennesker er i, ikke fører til inhabilitet. Kjennskap, vennskap og uvennskap vil være svært vanlig i et område med bare 5 000 innbyggere. Her kjenner svært mange hverandre. Det skal derfor mye til før den slags forhold fører til inhabilitet. Hvis det skulle føre til inhabilitet, kunne nesten alle tjenestemenn i kommunen bli inhabile, og da kan ikke kommuneadministrasjonen arbeide effektivt. Lise er sannsynligvis ikke inhabil på grunnlag av § 6(2).

Det kan spørres om forvaltningsloven § 6(4) d (kurante avgjørelser) kan få anvendelse. Er det klare regler om hvem som får plass i barnehage, slik at det ikke skal gjøres skjønnsmessige vurderinger, spiller det ingen rolle om det er inhabilitetsgrunner etter andre ledd. Legger man for eksempel barnas alder, ekteskapelig status og inntekt til grunn i et regelsystem som ikke krever skjønn, ville det ikke en gang spilt noen rolle om Lise Berg var part i saken selv.

Konklusjonen blir at Lise Berg ikke er inhabil.

5.2.3

Læreren har løsningsforslag

5.2.4

Læreren har løsningsforslag

5.2.5

Læreren har løsningsforslag

5.2.6

Læreren har løsningsforslag